האנשים שמפחידים אותי ביותר הם אלה שאומרים "אני אף פעם לא כועס/ת". הייתכן?
ברור שלא! כעס הוא רגש שמתעורר אצל כולנו, ואצל כל אחד מאתנו יש גורמים שונים שמעוררים בנו את תחושת הכעס.

מהו כעס?
כעס הוא רגש משני, תגובה נפשית וגופנית לעצב, פחד ו/או תסכול. כעס מופיע לעיתים קרובות יחד עם תחושות של כאב וסבל, ועם חוויות של פגיעה, איום או סכנה.
מתי אנחנו כועסים?
כמו שאמרנו קודם, לכל אחד מאתנו יש את הדברים המעוררים בנו כעס והם שונים מאדם לאדם. כעס יתעורר בדרך כלל כתגובה למצב של תסכול, השפלה, לחץ, תוקפנות או כישלון. אנחנו נכעס כשמציאות חיינו אינה עולה בקנה אחד עם הצפייה שלנו.
האם הכעס לגיטימי ומועיל לנו?
המשפט "אני אף פעם לא כועס" מקורו בתפיסה שלנו את הכעס כרגש שלילי. אנחנו תופסים אותו ככזה כי במציאות חיינו נתקלנו לא פעם בביטויי כעס שהפחידו אותנו כמו – צעקות ומריבות, אלימות פיזית, שתיקות רועמות, ובעיקר אנחנו תופסים אותו ככזה כי כל אחד מאתנו חווה בחייו, ולו פעם אחת, את תחושת הזעם הפנימית שגעשה אצלו בבטן והפחידה אותו. ועם זאת הכעס כאן, חי, נושם ובועט בקרבנו, ומכאן שיש לתת לו מקום וביטוי.
התמודדות עם כעס
אז מה עושים אתו אתם שואלים?
כועסים, פשוטו כמשמעו. אם אנחנו כבר מבינים שזהו רגש לגיטימי אז יש לתת לו מקום וביטוי לגיטימיים. אנשים שונים מתמודדים עם כעס בדרכים שונות. אתמקד כאן בכעס במערכות היחסים שלנו בחיים (הורים, ילדים, בני זוג, קולגות לעבודה וכד').
חז"ל אמרו "אין דנים אדם בשעת כעסו" ולא בכדי. בשעת כעס אנו נוטים להגיב מיד, ולא פעם להגיד דברים שאחר כך אנחנו מתחרטים עליהם. אם נזכור שהמטרה שלנו היא לא "לשבור את הכלים" אלא להימנע ממצבים כאלו בעתיד, אז כדאי שנאמץ את שיטת "לספור עד 10" לפני שנגיב. נכון, אתם צודקים, לא תמיד זה קל בתוך הסיטואציה עצמה. אני יכולה להעיד על עצמי שלא פעם ברגעי כעס ומריבה גדולים אמרתי דברים קשים לאנשים החשובים והאהובים עלי ביותר. עם השנים, כשהבנתי את מידת הנזק והפגיעה במעשיי, אימצתי את המשפט "אני כל כך כועסת כרגע שאני מעדיפה לא לדבר". עשיתי כאן שני דברים: האחד – הבעתי את הכעס שלי, האדם מולי יודע שאני כועסת. הדבר השני – לקחתי לעצמי פסק זמן. בדרך כלל במצבים כאלה אני עושה את מה שמרגיע אותי הכי הרבה, נהיגה. אני עולה לרכב ונוהגת. פעולת הנהיגה מרגיעה אותי ומאפשרת לי להתרחק מהסיטואציה פיזית ונפשית. אני מתפנה להבין מה קרה ולמה ואז לחזור כשאני נכונה יותר לנהל שיחה ללא מגננות. מה הפעולה המרגיעה שלכם?
הנזק שבהדחקת הכעס
שום דבר טוב לא ייצא לכם מהדחקת הכעס, יש לכך השפעות שליליות, הן פיזית והן נפשית. נתחיל בכך שהסיבה שבגללה כעסנו, לא נעלמת אם לא מדברים עליה. אם לא נפתור אותה, נתמודד אתה שוב ושוב ושוב. בנוסף, הדחקה ממושכת של כעסים מגבירה את הסיכוי להתפרצויות זעם ואלימות פיזית. גם הגוף יאותת לנו על הכעס המודחק, ייתכן ונחוש כאב בגב העליון, מתח בשרירים ו/או נעילת לסתות. נפשית נחווה תחושת מתח ודריכות ונתעסק בשאלה "מתי זה יקרה שוב?" בנוסף, נחוש תסכול מעצמנו שלא אמרנו את מה שיש לנו להגיד.
חשוב לדעת כי הנטייה להדחיק כעס מקורה בילדות והיא נוצרת בצורה לא מודעת כתגובה הישרדותית למציאות החיים שחווינו. יכול להיות שגדלנו בבית בו ביטוי הכעס הביא אתו ברוגז, הרס הקיים, אלימות וכד' ואז הכעס מתפרש כמשהו שמסכן ומאיים על החיים כפי שאנחנו מכירים. מנגד יכול להיות שגדלנו בבית בו לא ניתנה לגיטימציה להבעת רגש כלל, חיובי או שלילי ( "אל תפחד", "למה אתה בוכה", "ממה אתה מתרגש" ועוד) גם במקרה כזה לתחושת הכעס אין לגיטימציה. חשוב לזכור – כעס מודחק מעכב אותנו בחיים.
לאן מכאן?
החירות שלכם בידיים שלכם!
השאירו את הפרטים שלכם כאן ואשלח לכם במייל חוזר חוברת תרגילים לעבודה עצמית.
חג חירות שמח
שלכם,
אתי