הקול הפנימי

מה זה הקול הפנימי ?

תרשו לי להתחיל בסיפור קטן.

אוגוסט 2002, אני אמא טרייה לתינוקת בת שבעה חודשים. בחוץ יום קיץ לוהט במיוחד. מיקה הבת שלי מרגישה מאוד לא טוב, היא מקיאה כל דבר שנכנס אל פיה, היא חיוורת ואפאטית.  זו הילדה הראשונה שלי ואין לי מושג מה קורה לה. אני מאוד מבולבלת וברגע זה אין אף אחד זמין שיוכל לתת לי עצה כזו או אחרת. לקראת אחה"צ, אחרי שעות ארוכות של ניסיונות חוזרים ונשנים לתת לה מים או תחליף חלב, אני מבינה שאין ברירה אלא לקחת אותה למיון מחשש שהיא תתייבש. אני אורזת תיק קטן ופוסעת לכיוון הרכב. בראש עוברת בי המחשבה, "תבדקי מים באוטו."  הלחץ בו הייתי נתונה דחק את המחשבה הצידה. אני חוגרת את מיקה מאחור ויוצאת לדרך, נסיעה של 25 דק'. בדרך ממש לפני היציאה ממעלה אדומים, אני חולפת על פני תחנת הדלק ושוב עוברת בי המחשבה, "תבדקי מים", והפעם לא רק שאני מתעלמת ממנה אלא, שאני גם נוזפת בעצמי ואומרת "זה מה שמעניין אותך עכשיו? " , "סעי כבר לבית חולים" ואני יוצאת מהעיר. רבע שעה אחרי תחילת הנסיעה, מד החום ברכב מגיע למקסימום! הרכב מקרטע ואני נאלצת לעצור בצד הדרך. אני מזכירה לכם, יש לי תינוקת בת 7 חודשים ברכב, כנראה מיובשת ובחוץ חום בלתי נסבל. בצר לי אני יוצאת מהרכב, מוציאה ממנו את מיקה ונעמדת בעבר למעקה הבטיחות אובדת עצות. עוברות כמה דקות ולידי נעצר נהג אדיב, שואל מה קרה, עוזר לי להניח משולש לפני הרכב ולוקח אותי ואת מיקה לבית החולים, מרחק של 10 דק' נסיעה מהמקום בו נעצר הרכב. כמה שעות אח"כ, מיקה כבר בסדר תודה לאל. והרכב? אתם בטח שואלים…. הלך ראש מנוע!

לו רק הייתי נותנת מקום למחשבה הזו שחלפה בראשי. מאז, דרך אגב, בכל פעם שחולפת בי מחשבת אזהרה,  אני אומרת לעצמי "אם חשבת על זה – תעשי את זה".ומה הקשר בין הסיפור הזה לבין הקול הפנימי אתם בטח שואלים, ובכן זו צורה אחת של הקול הפנימי.אם תשאלו אנשים מה זה הקול הפנימי, כל אחד יקרא לו אחרת. יש שיגידו "תחושת בטן" ,יש שיגידו "אינטואיציה" או  "הדרכה פנימית" או "מחשבה חולפת" אני אומרת שהקול הפנימי שלנו זה החלק הזה בתוכנו שיודע ומרגיש.הקול הפנימי הוא קול שנולד יחד אתנו, לכולנו יש אותו.הקול הפנימי שלנו הוא ה GPS  שלנו, או ה – WAZE  שמנתב לנו את הדרך בצורה הנכונה ביותר, בהתאם לערכים ולאמת הפנימית שלנו. התעלמות ממנו תביא אותנו הרבה פעמים בדיוק למקום שבו אנחנו לא רוצים להיות.הקול הפנימי או הדיבור הפנימי, משלב בתוכו מחשבות מודעות, אמונות מתת המודע והטיות מחשבתיות המספקות למוח דרך לתרגם ולעבד את חוויות היומיום. הקול הפנימי יכול להיות מעודד ותומך או שלילי ותבוסתני. כשהקול הפנימי הוא חיובי, הוא יכול להרגיעפחדים ולחזק את הבטחון העצמי. כשהקול הפנימי הוא שלילי, הוא מרפה את ידנו, מקטין את האמונה שלנו ביכולתנו ומצר את צעדינו.לצערנו רובנו חוטאים בקול פנימי שלילי.לפני שנבחן דרכים להקשבה לקול הפנימי בואו נגדיר מהי הקשבה ומהם המחסומים הנפוצים ביותר להקשבה.

הקשבה ומחסומים נפוצים
"להאזין בתשומת לב. פעולת ההקשבה כוללת תהליכים רגשיים, קוגניטיביים והתנהגותיים. כדי להקשיב צריכה להיות מוטיבציה, הבנה, קבלה ופרשנות וכן היכולת לתת משוב לאדם המדבר." (מילוג)
כולנו מקשיבים בדרך זו או אחרת לאחרים, עם זאת הקשבה אמיתית היא אומנות. הקשבה דורשת מאתנו להיות פאסיביים, כשאנו מקשיבים לאחר אנו נתקלים במחסומים שונים אשר מונעים מאיתנו את היכולת להאזין בתשומת לב. בין השאר אנו נוטים לשיפוטיות , מתפרצים לדברי האחר, מסיקים מסקנות ולרוב מתכננים את התשובה שלנו בראש. אלה רק חלק ממחסומי ההקשבה ויש עוד רבים. מחסומים אלה ואחרים, מונעים מאיתנו את היכולת להקשיב וזולת ולהבין באמת מה האדם שמולנו אומר.
ומה בין הנאמר לעיל לבין הקשבה לקול הפנימי שלנו אתם שואלים? ובכן להקשיב לעצמנו זה בדיוק כמו להקשיב לאחר והמחסומים הקיימים בנו בהקשבה לאחר, קיימים גם בנו כשהקול הפנימי שלנו מדבר.

כיצד נזהה את הקול הפנימי שלנו?

צריך להקשיב ולהקשיב טוב כי הקול הפנימי לא צועק ולא מטריד. הוא אינו בא כמחשבה טורדנית בלופ, הקול הפנימי לוחש, זו מחשבה מהירה שחולפת לנו בראש ואנחנו לעיתים קרובות לא נותנים עליה את הדעת או אף דוחים אותה מיד כשהיא מגיעה. הקול הפנימי מדבר בהווה. הוא לא מתעסק עם העבר או עם העתיד. הוא נמצא בכאן ועכשיו. הקול הפנימי שלנו אינו מגיע מהראש, מהראש מגיעות מחשבות לוגיות וריאליות. הקול הפנימי מגיע מהגוף – תחושת בטן. כדי לזהות את הקול הפנימי שלנו חשוב מאוד לתת את הדעת למה אנחנו מרגישים. אם עולה בנו תחושת פחד או חשש הקול שאנחנו שומעים ברגע זה, הן מחשבות על העתיד שמבוססות על ניסיון העבר. הקול הפנימי שלנו נטול פחד או חשש.

מחסומים בדרך

ישנן דרכים שונות ומגוונות להתגבר על מחסומי ההקשבה לקול הפנימי שלנו. חשוב קודם לזהות מהם מחסומי ההקשבה. בואו נסקור כאן שלוש דוגמאות נפוצות להקשבה לקול
הפנימי.

  1. "מה יגידו" – אנחנו נותנים את הדעת לקולות חיצוניים ומאפשרים להם לנתב את דרכינו.
  2. מדיה חברתית – אלה יכולות להיות פרסומות, משפיעי דעות ברשתות החברתיות או אפילו פוסטים של חברים (כולם יפים, נופשים ומאושרים… באמת?)
  3. השוואה לאחרים – כשאנחנו משווים את עצמנו לאחרים אנחנו לא נותנים לעצמנו הזדמנות להכיר מי אנחנו באמת, מה אנחנו אוהבים/רוצים ומה נכון לנו.

 

 

כתיבת תגובה