לוגותרפיה למתחילים
הקדמה
שמו של דר' ויקטור פרנקל, פסיכיאטר ונוירולוג (1905-1997) קשור בתודעה הישראלית לשואה. בספרו הנודע "האדם מחפש משמעות", הוא מתאר בשפה עשירה וקולחת את שנותיו כאסיר במחנות הריכוז וההשמדה במלחמת העולם השנייה. אך לא מדובר בעוד ספר היסטורי על השואה, פרנקל כותב את סיפרו משתי זוויות – הראשונה מציגה את חוויותיו האישיות כאסיר ואילו השנייה נכתבת מנקודת מבטו המקצועית כפסיכיאטר ומייסד הלוגותרפיה. שתי זוויות אלו משולבות האחת בשנייה לאורכו של הספר והקורא נדרש לעיתים לקריאה שנייה ושלישית כדי לרדת לעומקם של המסרים בו. נדיר הוא שלתיאורטיקן מזדמנת האפשרות לבדוק את התיאוריה שלו במציאות חייו והזדמנות זו ניכרה בדרכו של פרנקל.
הלוגותרפיה – האסכולה הווינאית השלישית בפסיכותרפיה
"הֵיכָן הוּא הָאָדָם? בְּאֵיזֶה מֵמַד אֶפְשָׁר לִמְצֹא אֶת אֱנוֹשִׁיּוּתוֹ?"
המילה לוגותרפיה מורכבת משתי מילים יווניות:
לוגוס – משמעות, פשר
תרפיה – ריפוי, טיפול
← לוגותרפיה – ריפוי באמצעות משמעות
רעיון הלוגותרפיה נולד אי שם במחשבותיו של פרנקל הנער, אשר התקומם נגד ההגדרה שנתן אחד ממוריו למונח 'אדם'. אותו מורה טען כי האדם אינו אלא מכונת בעירה פנימית, שהדלק שמפעיל אותה הוא החיפוש אחרי עונג ו/או כוח – כפי שטענו פרויד ואדלר. 'האדם חייב להיות יותר מזה' חשב אז פרנקל והחל את מסעו בחיפוש אחר האדם.
במסעותיו העמיק, בין השאר, בפילוסופיה האקזיסטנציאלית ובתפיסת עולמם של הוגי דעות כמו קריקגור, ניטשה, היידגר וסארטר. פרנקל גיבש את יסודותיה של הלוגותרפיה שהציגה את האדם כישות שמתקיימים בה שלושה ממדים: ממד הגוף, ממד הנפש וממד הרוח (Spirit).
רוח האדם היא הממד האנושי המתקיים בכל אחד ואחת מאיתנו והיא זו המבדילה אותנו משאר היצורים המתקיימים על פני האדם והיא אינה קשורה באמונה דתית. רוח האדם היא תמצית ההוויה האנושית, והיא עומדת איתנה ובריאה גם כשהגוף או הנפש כואבים וחולים.
תשאלו בטח, מה ההבדל בין נפש לרוח? ובכן, נפש האדם נשלטת על ידי האמונות, התפיסות והרגשות שלנו ואלה מושפעים מהאינטראקציה שלנו עם העולם סביבנו. לעומת זאת רוח האדם היא חופשיה, אנו אלה השולטים בה, היא החופש שלנו לבחור את דרכנו מול כל משבר או אתגר בחיינו.
מהי דרכנו?
דרכנו היא החיים שלנו מיום לידתנו ועד יום מותנו. בכל שביל בו נבחר לצעוד צריכה ללווה אותנו התפיסה עליה מושתת הלוגותרפיה – לחיים יש משמעות וזו אינה תלויה בנסיבות החיים. בכל מצב ורגע נתון, מתקיימת משמעות בחיינו וחובתנו המוסרית, כלפי עצמנו וכלפי העולם, היא למצוא את המשמעות הייחודית של חיינו.

המשמעות בחיינו אינה תלויה בעליות ובירידות, היא לצידנו תמיד.
מה היא משמעות?
פרנקל הגדיר את המשמעות כקובעת את קצב החיים. משמעות היא תחושה אישית שמקורה במימוש הערכים המבטאים את תפיסת עולמנו, תחושת המשמעות היא הגשר המחבר בין אורח החיים שאנו מנהלים בפועל לבין אמות המידה והמוסר שלנו, הרצונות והחלומות האישיים. ברגעי משבר משמעות היא כמו גשר על פני מים סוערים, ויש ביכולתה לשמר את תחושת היציבות בחיים גם כשספינת חיינו מטלטלת בחוזקה.
כאשר יש פער בין מי שאנחנו באמת לבין מי שאנחנו מציגים כלפי חוץ, נעדרת מחיינו המשמעות האישית, ואט אט נפערת בנו תהום, שתלך ותגדל ככל שנתרחק מעצמנו. בתהום זו מתהוות מחלות גופניות ונפשיות שמקורן בתחושות תסכול, אכזבה, שעמום ורִיק. וכאן אדגיש, תחושות אלו מתקיימות גם בקרב אנשים המנהלים חיים 'מוצלחים' – נשואים, בעלי משפחה, יש להם קריירה מצליחה ומצב כלכלי טוב. אם הם נשואים לאדם שאינו מתאים להם או עובדים בעבודה שהם לא אוהבים הם יחושו את תחושת התסכול והרִיק, וביתר שאת.

משמעות, ממציאים או מוצאים?
משמעות לא ממציאים. משמעות מוצאים. כדי למצוא את משמעות חיינו הייחודית עלינו להקשיב למצפון שלנו, להתגבר על קולות הרקע שבוקעים במלוא עוצמתם מהאנשים הקרובים והרחוקים, מהרשתות החברתיות ומהנורמות החברתיות שלעיתים קרובות משקפות את בעלי ההון. המצפון שלנו הוא המצפן שיכוון אותנו לחיים שאנחנו רוצים ומייחלים לעצמנו. ישנם חמישה תחומים בהם נוכל למצוא משמעות:
- גילוי עצמי – הכרות כנה ועמוקה עם עצמנו, על היתרונות והחסרונות המתקיימים בנו, במה אנו מאמינים, מה הם הערכים החברתיים והמוסריים שלנו.
- חופש הבחירה – אנו תמיד חופשיים לבחור את דרכנו בחיים, ואין בנמצא דבר שיכול לשלול מאיתנו את חופש הבחירה. אנחנו חופשיים לבחור כיצד להגיב ולהתייחס לכל תנאי החיים שלנו, בעבר ובהווה ובכך להשפיע על העתיד שלנו.
- ייחודיות – בעולם יש רק דגם אחד ובלעדי שלנו. כל אחד מאיתנו הוא אחד יחיד ומיוחד ולכן דרכינו היא ייחודית ולקול שלנו יש את הגוון האישי שלנו.
- התעלות עצמית – מימוש עצמי הוא בעל ערך כל עוד מתקיימת בנו היכולת להתעלות מעל עצמנו ולראות את האחר ולעשות למענו.
- אחריות – תחושת החופש בחיים באה עם אחריות. אנחנו חופשיים לבחור את דרכינו בחיים כל עוד נישא באחריות לתוצאות בחירתנו.
זו הייתה נגיעה קלה בעולמה של הלוגותרפיה. למי שנגיעה זו מעוררת בו סקרנות, אני מצרפת רשימת קריאה ומאחלת לכם מסע מרתק ומרגש.
רשימת קריאה מומלצת:
- פרנקל, ו. (1959, 2022). האדם מחפש משמעות. תרגום: חיים איזק. חבל מודיעין: הוצאת כנרת-זמורה-ביתן.
- פרנקל, ו. (1969 / 1985). השאיפה למשמעות. תרגום: שאול ברוידא. ירושלים: הוצאת דביר.
- רוסו-נצר, פ., מעוז ישראל, ד. (2021). משמעות מחפשת אדם. ישראל: הוצאת שתיים.
- פאברי, ג'. (1992). ציוני דרך למשמעות. תרגום: רות רז. ישראל: הוצאת "אח".